KALMAR –SÄGNERNAS STAD…

Kalmar Slott

Folkmängd: (tätort)                (35170)  /ca 60.000

Area:                                      1885 hektar

Landskap:                              Småland

Län/kommun:                          Kalmar Län/kommun

Läge:                                      56° 40´ N, 16° 22´ Ö

Kalmars historia

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer, och kan därför visa upp en mängd historiska minnesmärken.

I stadens historia finns både Kalmarunionen, Gustav Vasa och Nils Dacke. 1483 skrevs Kalmar recess under av Sverige, Danmark och Norge. Under medeltiden var staden ett gränsfäste mot Danmark, Sveriges nyckel, en betydande hamn, handelscentrum och en av rikets större städer.

Flera strider utkämpades i Kalmars närhet, bl.a. Kalmarkriget 1611-1613. Två blodbad skedde under 1500-talet, mycket till följd av kriget med Danmark. I Kalmar skrev den svenska kungen Johan III och den polska kungen Sigismund år 1587 under Kalmar stadgar som avsåg att styra upp unionen mellan Sverige och Polen, men det blev aldrig som det var planerat. Kalmar slott har i flera avseenden varit en plats för kungar där de planerar kommande unioner och andra ageranden. Staden kom att förlora sin forna betydelse som gränsfästning i samband med 1658 års fred i Roskilde då Blekinge och Skåne annekterades av Sverige.

Gamla staden låg på fastlandet, nya staden uppfördes på Kvarnholmen från 1600-talet.

Kalmar har en hel del praktfulla barockbyggnader, till exempel domkyrkan.

Kalmar var biskopssäte till 1915Kalmar stift avvecklades, numera hör staden till Växjö stift.

De centrala församlingarna i Kalmar kommun bildar Kalmar kyrkliga samfällighet.
F 12 Kalmar var en flygflottilj i Kalmar mellan 1942 och 1980. Kalmar regemente, I 20 (1623-1893) och I 21 (1893-1927).

I staden finns även muséet vilket helt är inriktat på Regalskeppet Kronan.

Kalmar Hus

Kultur och sevärdheter
Som historiskt betydande residens- och stiftsstad samt tidigare gränsstad har Kalmar flera storslagna byggnader i staden.

Kalmar var under medeltiden en av de få städerna i Sverige som omgavs av en riktig ringmur och idag finns fortfarande rester kvar av denna på några platser i Gamla staden. På Kvarnholmen är betydande delar av 1600-talets stadsmur och befästningsanläggningar bevarade.

Staden klarade sig hyggligt undan 1960- och 1970-talens rivningsraseri som drabbade många andra svenska städer vid denna tid. De historiskt viktiga områdena Kvarnholmen och Gamla staden vid Kalmar slott skonades relativt väl medan stora delar av Malmen som i huvudsak kom till under sena 1800-talet revs för att få plats med nya komplex för Länsstyrelsen. En stor del av den gamla staden finns alltså kvar i välbevarat skick.

Till moderna tiders sevärdheter hör Ölandsbron, invigd 1972 och fullt synlig över stora delar av staden, till. Den är drygt 6,7 km lång och det blåser ofta på den, så även i Kalmar med omnejd.

Sedan Sveriges femtonde Ikea-varuhus slog upp portarna i Kalmar i den 28 juni 2006 kan även det fogas till listan över moderna sevärdheter.

Andra sevärdheter
Salvestaden
Ölandsbron
Kalmar slott
Kalmar stadsteater
Tripp, trapp, trull (husen)
Kalmar domkyrka
Kvarnholmen med Kalmar gamla vattentorn
Kalmarsund
Kalmar läns museum
Krusenstiernska gården
Gamla staden, Kalmar

 

GjestebokHjem_knapp
Litt om Oss...Velkommen til JillVelkommen til AsleHer er våre favorittbilderOm Lovund....Om Kalmar...Vi gifter oss 18. August